Kategorie: Wszystkie | Dania mięsne | Sałatki | Słodkości | Zakąski
RSS
czwartek, 17 sierpnia 2006
Papryka faszerowana

Składniki:
5 dużych czerwonych papryk
2 woreczki ryżu
0,5 kg mięsa mielonego
pół puszki kukurydzy (można dać całą)
1 mały ogórek kiszony
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
troszkę żółtego sera do posypania
przyprawy (curry, papryka, może być mieszanka meksykańska itp.)

Gotujemy ryż (ja do wody daję 1 kostkę bulionu i około 1 łyżkę curry, no i
oczywiście sól). Na patelni smażymy mięso mielone aż się zrumieni, posypujemy
je w międzyczasie przyprawami, na koniec dodajemy cebulę (drobno pokrojoną) i
czosnek. Smażymy aż cebula zmięknie. Ugotowany ryż wrzucamy do dużego
naczynia, dodajemy do niego zawartość patelni, a następnie kukurydzę i ogórka
kiszonego (w drobną kosteczkę). Mieszamy wszystko i w razie czego doprawiamy
do smaku.
Włączamy piekarnik na 180. Papryki myjemy, wydrążamy nasiona i
odkrawamy "czapeczki". Wkładamy do każdej przygotwany farsz i na wierzch
posypujemy startym żółtym serem. Papryczki układamy w naczyniu żaroodpornym
pod przykryciem i dusimy aż będą miękkie. Można na dno naczynia nalać sok
wyciśnięty z 2 pomidorów z wodą i odrobiną masła (+przyprawy)


08:41, ultraviolet6
Link Komentarze (1) »
wtorek, 18 lipca 2006
Murzynek

250g masła roślinnego

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

0,5 szklanki mleka

4 jajka

olejek pomarańczowy

wiórki kokosowe i płatki migdałowe

Masło, cukier, kakao i mleko włożyc do garnka na mały ogień i zagotować, często mieszając. Następnie ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Do ostudzonej masy dodać żółtka i trochę olejku pomarańczowego. Miksować wszystko około 2 minuty. Następnie dodać mąkę (zmieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia), miksować dalej aż składniki się dokładnie połączą. Ubić pianę z białek i dodawać ją potem delikatnie do masy, mieszając łyżką. Blaszkę keksówkę wysmarować masłem i obsypać wiórkami kokosowymi. Wlać masę. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasto sprawdzając patyczkiem aż się upiecze (ok. 40-50 minut) :)

13:59, ultraviolet6 , Słodkości
Link Dodaj komentarz »
Brownies

Składniki:

200g gorzkiej czekolady

1 kostka masła

6 jajek

100g mąki

300g cukru

Czekoladę z masłem roztopić na parze. Zmiksować jajka z cukrem i mąką. Połączyć wszystkie składniki. Można dodać odrobinę olejku migdałowego. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach.

Można polać polewą czekoladową i posypać orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi.

13:49, ultraviolet6 , Słodkości
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 lipca 2006
Sałatka z kurczakiem

Składniki:

2 udka kurczaka (wedzone lub pieczone)

1 woreczek ryżu

1 puszka kukurydzy

1 cebula

1 duża czerwona papryka

majonez, sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy, nie za miękko, studzimy. Udka obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Dodajemy kukurydzę, majonez i przyprawy.

10:55, ultraviolet6 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 16 lipca 2006
Keks

Składniki:

1 kostka zmiękczonego masła

1,5 szklanki cukru pudru

5 dużych jajek (osobno żółtka i białka)

1 łyżka proszku do pieczenia

2,5 szklanki mąki (przesianej)

olejek waniliowy

2 łyżki wódki

0,5 kg bakalii (rodzynki, orzechy włoskie itp.)

Wykonanie:

Masło rozetrzeć, dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek, wódkę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać 1/3 do masy i dobrze wymieszać aby ją trochę rozluźnić. Potem delikatnie wmieszać pozostałą pianę i dodać bakalie.

Wyłożyć keksówkę pergaminem i przelać masę. Piec w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem ciasto (u mnie musi się piec niecałą godzinę, ale to zależy od piekarnika).

20:06, ultraviolet6 , Słodkości
Link Dodaj komentarz »
Chili con Carne

Składniki:

1 kg mięsa wołowego (pieczeniowe lub gulaszowe)

2-3 puszki pomidorów (w całości, bez skórki)

3 puszki fasoli czerwonej (2 razem z sosem, jedna odcedzona)

3 duże papryki kolorowe

4-5 dużych cebul

czosnek

sos chili

przyprawa meksykańska (Kamis)

sól, pieprz

Wykonanie:

Podsmażyć mięso na patelni doprawiając przyprawą meksykańską i pieprzem (solą nie bo stwardnieje).

Podsmażyć połowę cebuli i połowę papryki 

Przełożyć mięso do garnka, dodać cebulę i paprykę

Do mięsa wlewamy sosy z puszek (spod pomidorów i fasoli). Poddusić wszystko razem ok. 20 minut

Dodać pomidory, fasolę i surową paprykę i cebulę. Pogotować wszystko razem przez chwilę doprawiając na ostro sosem chili, czosnkiem (wyciśniętym lub drobniutko posiekanym) i przyprawami wedle gustu.

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe. Przepis według bajaderki z forum Cin-Cin :

Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400g)
115g gorzkiej czekolady
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii (można dać kilka kropli olejku waniliowego)
200g wiorkow kokosowych
1/2 szklanki posiekanych (grubo) migdalow (wcześniej sparzone i obrane ze skórki)

Sposób przygotowania:
Mleko z czekolada zagrzac az czekolada sie rozpusci i masa bedzie gladka. Dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.
Ukladac male kopczyki na blasze wylozonej pergaminem i piec przez 10 minut w temperaturze 180C. Zaraz zdejmowac z blachy i wystudzic na drucianej siateczce.

18:36, ultraviolet6 , Słodkości
Link Komentarze (1) »
Koreczki a'la jeżyk

Składniki:

1 kapusta

kabanos

ser żółty

ogórki konserwowe

papryka czerwona i żółta

zielone oliwki

folia aluminiowa, wykałaczki

Wykonanie:

Kapustę ucinamy, tak aby można ją było postawić. Owijamy folią aluminiową. Na wykałaczki nabijamy w dowolnej kolejności podane składniki, po czym wbijamy w naszą "kulę" tworząc smacznego jeżyka :)

18:22, ultraviolet6 , Zakąski
Link Dodaj komentarz »
Pierniczki

Przepis podała Anusiaczek na forum Cin Cin. cyt:

7 dag margaryny
12,5 dag miodu
7 dag cukru pudru
1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżka kakao
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

lukier
kolorowe posypki

1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy ubite jajko i przestudzoną masę miodową, wyrabiamy ciasto (jest ono dosyć miękkie) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników. Kształty mogą być bardzo fikuśne, bo pierniczki nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować.
4. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
5. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.

18:12, ultraviolet6 , Słodkości
Link Dodaj komentarz »
Caprese

Składniki:

Dojrzałe pomidory

Ser Mozzarella

Oliwa z oliwek

Świeża bazylia

Zioła (bazylia, oregano)

Sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na plastry. Mozzarellę również pokroić na okrągłe plastry. Układać naprzemian. Trochę oliwy wymieszać z ziołami suszonymi i przyprawami, polać całość. Ozdobić listkami świeżej bazylii.

18:01, ultraviolet6 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »